Orthopedische schoentechniek

Schoentechniek is al ruim 30 jaar het vak en de passie van Van den Brand Orthopedie. Wij werken aan dé schoenoplossing die perfect bij u en uw voeten past. Van voetbed en aangepast confectiemodel tot (semi-)orthopedische schoen. Daarbij kijkt ons team naar uw voeten én uw smaak. Met aandacht voor onze klanten werken wij elke dag aan het beter bewegen voor jong en oud!

Lopen is een luxe waar iedereen recht op heeft en daar hoort goed schoeisel bij!

Van voetbed tot (semi-) orthopedische schoenen

Goed schoeisel staat garant voor optimaal loopcomfort, waarmee u bovendien graag gezien wordt. Heeft u van uw huisarts of specialist een medische indicatie, oftewel een verwijzing, gekregen voor (semi-) orthopedische schoenen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres!

Orthopedische Schoentechniek biedt verlichting bij:

 • Rug-, spier- en gewrichtsproblemen
 • Heupklachten zoals artrose of slijtage
 • Diverse ziektebeelden, zoals reuma en diabetes
 • Voet-, enkel- en onderbeenklachten
 • Aangeboren vervormingen aan de voeten
 • Knieklachten

Soorten schoenvoorzieningen

Tijdens een eerste afspraak kijken onze schoentechnici welke schoenvoorziening het beste aansluit op de voorschriften en het advies van uw arts. Het aanmeten en de maakwijze verschilt per schoenvoorziening. Er wordt een keuze gemaakt uit de volgende schoenconcepten:

 • Orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen (OVAC)
 • Semi-orthopedische schoenen (OSB)
 • Orthopedische schoenen (OSA)
 • Voorlopige orthopedische schoenen (VLOS)

Naast bovengenoemde schoenconcepten vervaardigen wij ook orthopedische werkschoenen. Voor informatie over orthopedische schoenvoorzieningen voor kinderen klik hier.

Uw smaak, onze zaak

Wij streven bij iedere opdracht naar de juiste balans tussen functionaliteit en schoonheid. Dankzij onze ervaring bent u verzekerd van een oplossing die perfect bij u past. Daarbij kijkt ons team naar uw voeten én uw smaak, en zoeken wij samen met u het model, de kleur en het materiaal uit. Wij vervaardigen mooie schoenen en zijn pas tevreden als u de schoen goed past en u zich lekker voelt in de schoen vanwege de vorm en kleur.

Ontdek hieronder de verschillen tussen onze diverse schoenconcepten!

OSA

Orthopedische schoenen (OSA) worden individueel en op maat voor u vervaardigd. Het maakt voor ons geen verschil of u een lichte of zware voetafwijking heeft; wij maken de ideale orthopedische schoen voor u. Het model, de kleur en het materiaal wordt op uw wensen afgestemd. Samen zoeken wij de balans tussen functionaliteit (hoe zit de schoen) en visualiteit (hoe ziet de schoen eruit). Uw persoonlijke smaak en de hoogwaardige kwaliteit van het schoeisel zijn daarbij het uitgangspunt.

Hoe gaan wij te werk?

Uw eerste afspraak

Tijdens de eerste afspraak worden er diverse vragen gesteld zodat wij inzicht krijgen in uw problematiek en klachten. Wij bekijken welk soort schoenen het beste aansluit bij de voorschriften van uw huisarts of medisch specialist. Daarnaast worden ook uw wensen besproken, oftewel waaraan moeten uw schoenen voldoen om uw mobiliteit te bevorderen. Tevens worden tijdens dit bezoek afdrukken gemaakt, omvangsmaten gemeten en er wordt een mal gemaakt van uw voeten. Aan de hand van deze maatgegevens gaan wij leesten maken die identiek zijn aan de vorm van uw voeten.

Uw tweede afspraak

Tijdens de tweede afspraak, de zogenaamde foliepas, wordt de pasvorm gecontroleerd van de leesten. Bij volledig op maat gemaakte schoenen (OSA) maken wij altijd eerst proefschoenen. Dit zijn tijdelijke schoenen om te proberen of het concept de verwachte oplossing biedt. Als de proefschoenen helemaal naar wens functioneren, gaan wij over tot het vervaardigen van uw orthopedische schoenen. Tevens kiest u ook de kleur(en), het model en de leersoort van de schoenen uit. Hierbij krijgt u advies van de schoentechnicus. U kunt uzelf alvast oriënteren door voorbeeldmodellen op internet of in folders uit te zoeken. Tijdens het vervaardigen van uw schoenen houden wij met alles rekening: denk bijvoorbeeld aan een goede afwikkeling, de hakafronding en natuurlijk uw wensen en voorkeuren.

Vervolgafspraak

Zodra uw orthopedische schoenen klaar zijn, plannen wij een afspraak waarbij de schoenen worden afgeleverd. Is alles helemaal in orde, dan krijgt u de orthopedische schoenen mee en kunt u beginnen met het inlopen. Na deze afspraak zien wij u graag tussen ca. 4 – 6 weken terug voor een controle afspraak.

Controle afspraak

Tijdens de controle afspraak horen wij graag hoe de schoenen u zijn bevallen en indien nodig wordt er, afhankelijk van uw wensen, nog een kleine aanpassing uitgevoerd door uw maatnemer. Mocht u binnen deze tijd vragen hebben of last ervaren van uw orthopedische schoenen, dan verzoeken wij u om contact met ons op te nemen.

Aanvraag en vergoeding

Wij verzorgen de aanvraag van uw orthopedische schoenen bij uw zorgverzekeraar. Bij goedkeuring gaan wij de schoenen vervaardigen. Uw zorgverzekeraar vergoedt de orthopedische schoenen vanuit de basisverzekering. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaalt u eerst uw eigen risico indien dit nog niet volledig is gebruikt.

Voor de meeste schoenvoorzieningen (met uitzondering van de OVAC) geldt naast een eigen risico ook een eigen bijdrage. De hoogte hiervan wordt wettelijk vastgesteld en kan per jaar wijzigen. Voor 2023 is de eigen bijdrage €126,00 voor volwassen en tot 16 jaar bedraagt deze €63,00.

Zorgpas en verwijzing

Om de levering en declaratie te kunnen verzorgen, hebben wij naast de verwijzing van uw huisarts/specialist ook uw zorgpas nodig. Wij verzoeken u om deze mee te nemen naar de eerste afspraak.

Uitzondering Werkschoenen

Orthopedische werkschoenen worden niet door uw zorgverzekeraar vergoed. Er zijn drie mogelijkheden om de schoenen te bekostigen:

 1. U kunt uw werkgever vragen of ze de werkschoenen (deels) vergoeden. Wij sturen dan een offerte naar uw werkgever en gaan bij goedkeuring de voorziening voor u vervaardigen.
 2. Een andere optie om voor vergoeding in aanmerking te komen, is het indienen van een aanvraag voor orthopedische werkschoenen bij het UWV.
 3. De derde mogelijkheid is de schoenen privé aan te schaffen en zelf te betalen.

Reserve- en herhalingspaar

Na het afleveren van uw eerste paar schoenen komt u na 3 maanden in aanmerking voor een reservepaar. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar komt u, na levering van dit tweede paar, in de meeste gevallen om de 15/18 maanden in aanmerking voor een nieuw paar schoenen.

Voor kinderen tot 16 jaar geldt dat men om de 6/9 maanden in aanmerking komt voor een nieuw paar schoenen. Beide onder voorbehoud van wijzigingen bij de zorgverzekeraar.

Advieswijzer

Orthopedische schoenen zijn een kostbaar bezit, waar veel aandacht aan is besteed. In de advieswijzer vindt u informatie om uw orthopedische schoenen in te lopen en goed te onderhouden. Dit is belangrijk voor uw voeten, het draagcomfort en de levensduur van de schoenen.

Wilt u graag meer informatie over orthopedische schoenen of wellicht weten wanneer u weer recht heeft op een nieuw paar op maat gemaakte schoenen, neem dan contact met ons op zodat wij u persoonlijk kunnen adviseren!

OSB

Semi-orthopedische schoenen (OSB) zijn fabrieksmatig vervaardigde schoenen die wij individueel voor u aanpassen. Samen met een van onze orthopedische schoentechnici kunt u een keuze maken uit de OSB schoenencollectie met vele modellen en kleuren.

Hoe gaan wij te werk?

Uw eerste afspraak

Tijdens de eerste afspraak worden er diverse vragen gesteld zodat wij inzicht krijgen in uw problematiek en klachten. Wij bekijken welk soort schoenen het beste aansluit bij de voorschriften van uw huisarts of medisch specialist. Daarnaast worden ook uw wensen besproken, oftewel waaraan moeten uw schoenen voldoen om uw mobiliteit te bevorderen. Tevens worden tijdens dit bezoek afdrukken gemaakt en omvangsmaten gemeten. Aan de hand van deze maatgegevens gaat u samen met de schoentechnicus op zoek naar een paar schoenen met de gewenste pasvorm, die ook geschikt zijn voor de benodigde aanpassingen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een kunstmatige afwikkeling, zoolverstijving of een hakverhoging. Er worden maatvoetbedden vervaardigd om de stand van uw voeten te behouden, te corrigeren of om delen van uw voeten te ontlasten. Alle besproken aanpassingen aan zowel de binnen- als de buitenkant van de schoenen gaan we uitvoeren, zodat u straks schoenen heeft die op uw voeten en wensen zijn afgestemd.

Voor kinderen is er een speciale kindercollectie waaruit schoenen kunnen worden geselecteerd.

Uw tweede afspraak

Zodra uw semi-orthopedische schoenen klaar zijn, plannen wij een afspraak waarbij de schoenen worden afgeleverd. Is alles helemaal in orde, dan krijgt u de semi-orthopedische schoenen mee en kunt u beginnen met het inlopen. Na deze afspraak zien wij u graag tussen ca. 4 – 6 weken terug voor een controle afspraak.

Controle afspraak

Tijdens de controle afspraak horen wij graag hoe de schoenen u zijn bevallen en indien nodig wordt er, afhankelijk van uw wensen, nog een kleine aanpassing uitgevoerd door uw maatnemer. Mocht u binnen deze tijd vragen hebben of last ervaren van uw semi-orthopedische schoenen, dan verzoeken wij u om contact met ons op te nemen.

Aanvraag en vergoeding

Wij verzorgen de aanvraag van uw semi-orthopedische schoenen bij uw zorgverzekeraar. Bij goedkeuring gaan wij de schoenen aanpassen. Uw zorgverzekeraar vergoedt de semi-orthopedische schoenen vanuit de basisverzekering. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaalt u eerst uw eigen risico indien dit nog niet volledig is gebruikt.

Voor de meeste schoenvoorzieningen (met uitzondering van de OVAC) geldt naast een eigen risico ook een eigen bijdrage. De hoogte hiervan wordt wettelijk vastgesteld en kan per jaar wijzigen. Voor 2023 is de eigen bijdrage €126,00 voor volwassen en tot 16 jaar bedraagt deze €63,00.

Zorgpas en verwijzing

Om de levering en declaratie te kunnen verzorgen, hebben wij naast de verwijzing van uw huisarts/specialist ook uw zorgpas nodig. Wij verzoeken u om deze mee te nemen naar de eerste afspraak.

Uitzondering Werkschoenen

Semi-orthopedische werkschoenen worden niet door uw zorgverzekeraar vergoed. Er zijn drie mogelijkheden om de schoenen te bekostigen:

 1. U kunt uw werkgever vragen of ze de werkschoenen (deels) vergoeden. Wij sturen dan een offerte naar uw werkgever en gaan bij goedkeuring de voorziening voor u vervaardigen.
 2. Een andere optie om voor vergoeding in aanmerking te komen, is het indienen van een aanvraag voor semi-orthopedische werkschoenen bij het UWV.
 3. De derde mogelijkheid is de schoenen privé aan te schaffen en zelf te betalen.

Reserve- en herhalingspaar

Na het afleveren van uw eerste paar schoenen komt u na 3 maanden in aanmerking voor een reservepaar. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar komt u, na levering van dit tweede paar, in de meeste gevallen om de 15/18 maanden in aanmerking voor een nieuw paar schoenen.

Voor kinderen tot 16 jaar geldt dat men om de 6/9 maanden in aanmerking komt voor een nieuw paar schoenen. Beide onder voorbehoud van wijzigingen bij de zorgverzekeraar.

Advieswijzer

Semi-orthopedische schoenen zijn een kostbaar bezit, waar veel aandacht aan is besteed. In de advieswijzer vindt u informatie om uw semi-orthopedische schoenen in te lopen en goed te onderhouden. Dit is belangrijk voor uw voeten, het draagcomfort en de levensduur van de schoenen.

Wilt u graag meer informatie over semi-orthopedische schoenen of wellicht weten wanneer u weer recht heeft op een nieuw paar op maat gemaakte schoenen, neem dan contact met ons op zodat wij u persoonlijk kunnen adviseren!

OVAC

Orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen (OVAC) zijn aanpassingen aan schoenen die u zelf aankoopt. De schoentechnicus zal aangeven waar u op kunt letten bij de aanschaf van geschikte schoenen. De betere confectieschoenen zijn in veel gevallen geschikt voor de benodigde aanpassingen.

Hoe gaan wij te werk?

Het aanmeten van deze schoenvoorziening is bijna gelijk aan het aanmeten van semi-orthopedische schoenen (OSB), alleen zorgt u zelf voor de schoenen. U kunt uw persoonlijke wensen natuurlijk altijd met onze schoentechnicus bespreken.

Uw eerste afspraak

Tijdens de eerste afspraak worden er diverse vragen gesteld zodat wij inzicht krijgen in uw problematiek en klachten. Wij bekijken welke aanpassingen het beste aansluiten bij de voorschriften van uw arts of medisch specialist. Daarnaast worden ook uw wensen besproken, oftewel waaraan moeten uw schoenen voldoen om uw mobiliteit te bevorderen. Tevens worden tijdens dit bezoek afdrukken gemaakt en/of omvangsmaten gemeten. Aan de hand van deze maatgegevens gaat u samen met de schoentechnicus op zoek naar een paar schoenen die het meest geschikt zijn om aan te schaffen voor de benodigde aanpassingen.

Indien nodig worden er maatvoetbedden vervaardigd om de stand van uw voeten te behouden, te corrigeren of om delen van uw voeten te ontlasten. Alle besproken aanpassingen aan zowel de binnen- als de buitenkant van de schoenen gaan we uitvoeren, zodat u straks schoenen heeft die op uw voeten en wensen zijn afgestemd.

Uw tweede afspraak

Zodra uw OVAC klaar is, plannen wij een afspraak waarbij de schoenen worden afgeleverd. Is alles helemaal in orde, dan krijgt u de OVAC mee en kunt u beginnen met het inlopen. Na deze afspraak zien wij u graag tussen ca. 4 – 6 weken terug voor een controle afspraak.

Controle afspraak

Tijdens de controle afspraak horen wij graag hoe de schoenen u zijn bevallen en indien nodig wordt er, afhankelijk van uw wensen, nog een kleine aanpassing uitgevoerd door uw maatnemer. Mocht u binnen deze tijd vragen hebben of last ervaren van uw OVAC, dan verzoeken wij u om contact met ons op te nemen.

Aanvraag en vergoeding

Wij verzorgen de aanvraag van uw OVAC bij uw zorgverzekeraar. Bij goedkeuring gaan wij de schoenen aanpassen en worden de kosten geheel vergoed. Voor u bestaan de kosten eventueel uit uw eigen risico . Uw zorgverzekeraar vergoedt de OVAC vanuit de basisverzekering. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaalt u eerst uw eigen risico indien dit nog niet volledig is gebruikt.

Voor OVAC wordt geen eigen bijdrage gerekend. De zorgverzekeraar vergoedt volledig de kosten voor de aanpassingen.

Zorgpas en verwijzing

Om de levering en declaratie te kunnen verzorgen, hebben wij naast de verwijzing van uw huisarts/specialist ook uw zorgpas nodig. Wij verzoeken u om deze mee te nemen naar de eerste afspraak.

Reserve- en herhalingspaar

Na het afleveren van uw eerste paar schoenen komt u na 3 maanden in aanmerking voor een reservepaar. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar komt u, na levering van dit tweede paar, in de meeste gevallen om de 15/18 maanden in aanmerking voor een nieuw paar schoenen.

Voor kinderen tot 16 jaar geldt dat men om de 6/9 maanden in aanmerking komt voor een nieuw paar schoenen. Beide onder voorbehoud van wijzigingen bij de zorgverzekeraar.

Advieswijzer

OVAC is een kostbaar bezit, waar veel aandacht aan is besteed. In de advieswijzer vindt u informatie om uw OVAC in te lopen en goed te onderhouden. Dit is belangrijk voor uw voeten, het draagcomfort en de levensduur van de schoenen.

Wilt u graag meer informatie over OVAC of wellicht weten wanneer u weer recht heeft op een nieuw paar aangepaste schoenen, neem dan contact met ons op zodat wij u persoonlijk kunnen adviseren!

VLOS

Voorlopige orthopedische schoenen (VLOS), soms ook wel revalidatieschoenen genoemd, zijn tijdelijke op maat gemaakte schoenen van zachte materialen. Deze kunnen worden gedragen na een operatie of bij verwondingen aan uw voeten. De VLOS is bedoeld om u snel te mobiliseren en de voet snel te laten genezen. De schoenen zorgen ervoor dat uw voeten worden beschermd en verwondingen worden ontlast.

Hoe gaan wij te werk?

Uw eerste afspraak

Tijdens de eerste afspraak worden er diverse vragen gesteld zodat wij inzicht krijgen in uw problematiek en de defecten (verwondingen) die zijn ontstaan. Samen met u bespreekt de schoentechnicus aan welke eisen en wensen uw VLOS moet voldoen om uw genezing te bevorderen. Tevens worden tijdens dit bezoek afdrukken gemaakt, omvangsmaten gemeten en er wordt een mal gemaakt van uw voeten. Aan de hand van deze maatgegevens gaan wij leesten maken die identiek zijn aan de vorm van uw voeten.

Uw tweede afspraak

Tijdens de tweede afspraak, de zogenaamde foliepas, wordt de pasvorm gecontroleerd van de leesten en bepaalt de schoentechnicus samen met u of de pasvorm nog aanpassingen behoeft. Tijdens het vervaardigen van uw VLOS houden wij met alles rekening: denk bijvoorbeeld aan een goede drukontlasting, de hakafronding en natuurlijk uw wensen en voorkeuren.

Vervolgafspraak

Zodra uw voorlopige orthopedische schoenen klaar zijn, plannen wij een afspraak waarbij de schoenen worden afgeleverd. Is alles helemaal in orde, dan krijgt u de voorlopige orthopedische schoen mee en kunt u beginnen met inlopen. Na deze afspraak zien wij u graag tussen ca. 2 – 4 weken terug voor een controle afspraak bij ons in de praktijk of bij uw specialist.

Controle afspraak

Tijdens de controle afspraak horen wij graag hoe de schoenen u bevalt en het genezingsproces naar wens verloopt. Indien nodig wordt er, afhankelijk van uw wensen, nog een kleine aanpassing uitgevoerd door uw maatnemer. Mocht u binnen deze tijd vragen hebben of last ervaren van uw voorlopige orthopedische schoenen, dan verzoeken wij u om contact met ons op te nemen. Naast onze controle afspraak vindt er vaak ook een controle met uw specialist plaats.

Aanvraag en vergoeding

Wij verzorgen de aanvraag van uw voorlopige orthopedische schoenen bij uw zorgverzekeraar. Bij goedkeuring gaan wij de schoenen vervaardigen. Uw zorgverzekeraar vergoedt de voorlopige orthopedische schoenen vanuit de basisverzekering. Voor zorg vanuit de basisverzekering betaalt u eerst uw eigen risico indien dit nog niet volledig is gebruikt.

Voor de meeste schoenvoorzieningen (met uitzondering van de OVAC) geldt naast een eigen risico ook een eigen bijdrage. De hoogte hiervan wordt wettelijk vastgesteld en kan per jaar wijzigen. Voor 2023 is de eigen bijdrage €126,00 voor volwassen en tot 16 jaar bedraagt deze €63,00.

Zorgpas en verwijzing

Om de levering en declaratie te kunnen verzorgen, hebben wij naast de verwijzing van uw huisarts/specialist ook uw zorgpas nodig. Wij verzoeken u om deze mee te nemen naar de eerste afspraak.

Advieswijzer

Voorlopige orthopedische schoenen zijn een kostbaar bezit, waar veel aandacht aan is besteed. In de advieswijzer vindt u informatie om uw voorlopige orthopedische schoenen in te lopen en goed te onderhouden. Dit is belangrijk voor uw voeten, het draagcomfort en de levensduur van de schoenen.

Wilt u graag meer informatie over voorlopige orthopedische schoenen, neem dan contact met ons op zodat wij u persoonlijk kunnen adviseren!